Књигољупци


Препорука за читање - Александра Јовановић и Јана Машић 5-3

поставио/ла Милан Цајић 14. 1. 2016. 20:15   [ Ажурирао/ла 17. 1. 2016. 08:30 Ивана Михајловић ]


„Сами у кући“, Џеклин Вилсон

Препоручује: Александра Јовановић 5-3

     Свака књига има посебног јунака. Ја често идем у библиотеку и волим да читам, али моја омиљена књига је „Сами у кући“, у којој је главни јунак девојчица Лили, са својим патуљцима који је понекад доведу до лудила.

     Девојчица Лили има једанаест година. Врло је осећајна и у књизи њена браћа је јако поштују због њених врлина. Често их чува када њихова мама није ту, а они умеју да буду немирни и неподношљиви, јер су још увек мали, али она има стрпљења за њих.

     Њена мама је млада жена, воли да се проводи, па јој Лили често каже да слободно изађе и не брине за малишане. Иако она не мисли тако, она жели да њена мама буде срећна. Ту се већ види да има и разумевања и саосећања, а највише љубави према својој мами. Добродушна је према свакоме. Јако ме подсећа на мене, јер не брине за себе и своја осећања.

     Много је боље прочитати неку књигу, него седети за компјутером цео дан, зато ја често читам и тако се забављам.

     Прочитајте роман „Сами у кући“ и уживајте у авантурама девојчице Лили и њене браће!
„Девојчица са Шестог Месеца“, Муни Вичер
Препоручује: Јана Машић 5-3

     Мој омиљени јунак је девојчица из књиге „Девојчица са Шестог Месеца“. Ту књигу ми је препоручио брат, јер ју је и он читао када је био мојих година. Од тада ми је Нина омиљени јунак.
    Она има једанаест година, баш као и ја. Некада је живела са својим теткама, јер јој родитељи раде на важном послу и ретко их виђа. Добила је писмо од свог деке из Венеције да дође и постане алхемичар. Тако је она одлучила да се придружи свом деки. Њен дека је такође алхемичар, и баш то жели постати и она.
     Нина је веома слична свом деки и одувек га је много волела. Њен дека на левој руци има мрљу у облику звезде, која поцрни када ће се нешто лоше десити. Исту ту мрљу је и она добила. Како у књизи пише, та мрља је, у ствари, настала од јагоде. И по томе је слична свом деки. Пре него што је пошла на пут, једна врло љубазна жена која познаје њеног деку јавила је да је дека преминуо. Нина је била веома тужна, али је ипак отишла у Венецију.
     Тамо ју је сачекала жена која јој је саопштила ту тужну вест, а звала се Љупка. У Венецији, Нина је живела са Љупком у једној великој кући, где је живео њен дека. У тој кући налазила је многа писма која јој је дека оставио. Његова улога била је да спасе Шести Месец од злог чаробњака. После декине смрти, она преузима посао.
     Нина ми је омиљени лик, јер је радознала, сналажљива и храбра, јер је успела да се супротстави најмоћнијем чаробњаку ког нико није поразио.

     Прочитајте роман „Девојчица са Шестог Месеца“ и његове наставке и сазнајте да ли је Нина успела да спасе Шести Месец!

1-1 of 1