Како размишљају петакиње о важним животним темама...

поставио/ла Ивана Михајловић 12.05.2016. 12:00   [ Ажурирао/ла 17.12.2017. 07:35 Саша Лабан ]

Дајте ми ослонац и променићу свет

Шта значи пружити помоћ?! Није то само помоћи некоме, већ пружити некоме наду и утеху. То значи подржати некога и показати му да није сам.

Некима помоћ значи више од свега на свету, а, са друге стране, неки су незахвални. Неко у тој пруженој руци не види љубав и доброту, већ лаж. Неко не може да препозна искреност.

Не треба се стидети тражења помоћи, али је лепше када она стигне неочекивано. Лепше је кад вам особа за коју мислите да вам никада не би помогла, пружи помоћ.

Скоро сам одгледала низ филмова о Харију Потеру. У свих осма делова се види Харијева храброст. Али не само то. Он без помоћи својих најбољих другова и наставника не би успео да порази најмоћнијег мрачног чаробњака. Он је остао без родитеља још као беба, али га је кроз живот пратила неизмерна љубав блиских људи. То јесте само филм, али ипак може доста тога да нас научи.

За оно што бих ја желела да променим у свету, потребна би ми била сва подршка овога света. Потребна ми је свака рука овог света. А зашто? Разлог је једноставан. Желим да уништим све телефоне, таблете, компјутере, лаптопове и све што ремети пријатељство. Да буде као некад. Само да нема ратова.

Кад бисмо могли сви да се волимо, да мислимо једни на друге, да причамо, а не да се дописујемо... За овако велику промену ми стварно треба велика помоћ.

Знам да нисам сама у овоме. Подржаће ме пријатељи сигурно. Надам се да ће моја порука допрети до вас и да ћете ми бити ослонац.

 

Јана Машић 5-3

Дајте ми ослонац и променићу свет

Ослонац свима треба да могу да полете до неба, да  знам да имам неког ко ће моја подршка бити и у свему ме подржати.

Када имаш таквог неког, можеш и звезду са неба да скинеш или месец додирнеш. За то је потребно мало, само неко коме је стало. Само толико да те неко подржи и каже да можеш више него што јеси. Тако ћеш моћи све, па чак и немогуће, јер снаге и храбрости имаћеш више. Ово није шала, стварност је да када имаш ослонац, можеш све, чак и оно што ти се чини да чаробно и нетсварно је. Можеш променити свет и бити нешто много више него што у књизи пише. Имати неког таквог ко ће твој ослонац бити и када падеш руку дати, да можеш наставити – то је највећи успех. Тај неко свако може бити – и мама, а и тата, и брат, а и бака, можда и другарица нека или друг.

Немој без ослонца радити ништа, јер нећеш моћи тако далеко, сам још нико није променио свет. Зато ако желите да промените нешто у животу и будете нешто више, пронађите ослонац прво, биће вам лакше.

Сад вам је сигурно јасно зашто вам ослонац треба да бисте постигли нешто у животу.

 

Јована Јаковљевић 5-1

Дајте ми ослонац и променићу свет

Родитељи. Мама и тата. Два дивна бића која ме пазе и мазе, грле и љубе, вичу кад треба, али никад, баш никад, не затварају врата.

Строгост и љубав смењују се често, али само како бих ја знала прави пут кроз овај живот. Мама ми прича: „Милице, учи, буди добар ђак.“ Увек је ту за мене. Тата као громада, јак ко стена, бољег од њега нема.

Кад порастем бићу лекар. А не, не обичан лекар! Бићу лекар који ће изумети вакцину против свих дечијих болести. Вакцину која ће убити све ћелије рака да за здравље своје деце више не брину мама и тата.

И док сад вредно учим, мама ми доноси чај, исправља моје грешке, помаже тако што ме пропитује, учи ме да пре свега будем добар човек. Тата такође брине, можда и више од маме, како ћемо се сестра и ја снаћи кад останемо саме.

А ја им кажем: „Не брините, људи, бићу добар и поштен човек који ће променити свет, захваљујући вашој подршци!“

 

Милица Мариновић 5-3

Comments