Српски језик из другог угла


Да ли смо дигитално писмени?

поставио/ла Ивана Михајловић 12. 5. 2016. 03:00   [ Ажурирао/ла 14. 12. 2017. 06:07 Саша Лабан ]

Дигитални правопис

Поред увежбавања научених правописних правила, треба увежбавати и поштовање правила приликом куцања (такозвани дигитални правопис). С обзиром на то да све више користимо тастатуру (на лаптопу, мобилном телефону, таблету, компјутеру) за писање порука, мејлова, радова – треба бити и дигитално писмен!

Најпре ћемо се подестити правила, а онда вас чека текст за вежбање!

Погледај како неписменост лоше изгледа:

1

Тотална неписменост – „ћелава“ латиница, нема великог слова ни интерпункцијских знакова!

 

2

Тотална неписменост –  нема интерпункцијских знакова!

Није довољно само познавање правописних правила за писмено изражавање путем тастатуре:

3

Испоштована су сва правописна правила, али ДИГИТАЛНИ ПРАВОПИС није испоштован!

Зато учимо дигитални правопис!

4

Порука која поштује сва правописна правила и правила дигиталног правописа!

 

 

Дигитални правопис

 • Прво правило је да треба користити латиничну тастатуру (и сва латинична слова – ć, č, ž, š, đ) или ћириличну тастатуру. „Ошишана“ или „ћелава“ латиница је апсолутно непожељна!

 • После сваке речи куца се један размак.

 • Знакови интерпункције (. , ; : ? !) куцају се одмах иза последњег слова у речи, па размак обавезно следи после њих.

 • Наслови дела обележавају се наводницима или искошено (италик/ курзив) – пример: „Лето на висоравни“ или Лето на висоравни

 • После отворене заграде, одмах се куца текст (без размака), а затворена заграда пише се одмах после речи (такође без размака). После заграде куца се одмах знак интерпункције или се прави размак, ако следи реч.


Потребно је да сви отворите најпознатију апликацију за обраду текста – Word, прочитате најосновнија правила која треба поштовати при куцању и пажљиво приступите задацима.


Следећи текст је мали водич кроз Шумадију, а док се упознајеш са њеним знаменитостима, концентриши се и на правилно писање. Води рачуна о следећим правилима:

 • писање великог слова и знакова интерпункције

 • писање назива географских појмова

 • писање назива различитих институција

 • писање речца НЕ и ЛИ

 • писање апозиције

 • писање вокатива

 • писање суперлатива

 • писање одричних заменица НИКО и НИШТА

 • писање присвојних придева

Текст који треба пажљиво прекуцати:

МОЈА ДОМОВИНА ЈЕ РЕПУБЛИКА СРБИЈА. НАЈ ВИШЕ ВОЛИМ ШУМАДИЈУ. ОНА ОБУХВАТА ТЕРИТОРИЈУ ИЗМЕЂУ САВЕ И ДУНАВА НА СЕВЕРУ ВЕЛИКЕ МОРАВЕ НА ИСТОКУ  ЗАПАДНЕ МОРАВЕ НА ЈУГУ И ЉИГА И КОЛУБАРЕ НА ЗАПАДУ.

МОЈИ РОДИТЕЉИ СУ ПРАВИ ШУМАДИНЦИ!МАМА ЈЕ РОЂЕНА У КРАГУЈЕВЦУ СРЦУ ШУМАДИЈЕ А ТАТА ЈЕ ИЗ ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА КОД ЧАЧКА.

У ШУМАДИЈСКОМ КРАЈУ ИМА БРОЈНИХ ЗНАМЕНИТОСТИ.

ПОЗНАТИ МУЗЕЈИ У КРАГУЈЕВЦУ СУ НАРОДНИ МУЗЕЈ И МУЗЕЈ СТАРА ЛИВНИЦА КОЈИ ПРИКАЗУЈЕ РАЗВОЈ ИНДУСТРИЈЕ.

НАРОДНИ МУЗЕЈ У КРАГУЈЕВЦУ

                                        МУЗЕЈ СТАРА ЛИВНИЦА У КРАГУЈЕВЦУ

                                                                                                                                 МУЗЕЈ СТАРА ЛИВНЦИА У КРАГУЈЕВЦУ

У ШУМАДИЈИ ЈЕ РОЂЕН РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ ПОЗНАТИ СРПСКИ ПИСАЦ КОЈИ ЈЕ УГЛАВНОМ ПИСАО ПРИПОВЕТКЕ( МРТВО МОРЕ,МАРКО КРАЉЕВИЋ ПО ДРУГИ ПУТ МЕЂУ СРБИМА,ВОЂА ) .

                                РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ

У КРАГУЈЕВЦУ СЕ ОД ИСТОРИСКИХ ЗНАМЕНИТОСТИ НАЛАЗИ СПОМЕН ПАРК  21 ОКТОБАР У КОМЕ ЈЕ И СПОМЕНИК УЧЕНИЦИМА СТРЕЉАНИМ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ .

Da.se.ne.zaboravi.jpg

ДРАГИ ДРУГАРИ НЕЗНАМ ДАЛИ СТЕ НЕ КАДА ПОСЕТИЛИ ШУМАДИЈУ АЛ СЕ НАДАМ ДА ЋЕ ТЕ ПОСЛЕ ОВОГ КРАТКОГ ПУТОПИСА ПОЖЕЛЕТИ ДА ЈЕ ОБИЂЕТЕ.О НИЧЕМУ НЕТРЕБА СУДИТИ УНАПРЕД ЗАТО ВАС ПОЗИВАМ ДА ДОЂЕТЕ   !


Надам се да ћете у следећој послатој поруци показати да сте дигитално писмени!:)


Решења текста вас чекају ускоро! Сачувајте куцани текст, па оцените своје знање када избацимо решења. :)


Ивана Михајловић

"Мали Принц" - алегорични роман пун скривених значења

поставио/ла Ивана Михајловић 12. 5. 2016. 02:54   [ ажурирано 12. 5. 2016. 02:56 ]

"Човек само срцем добро види. Суштина се очима не да сагледати"

(Мали Принц, Антоан де Сент Егзипери)
Мали Принц - критика савременог човека           Мали Принц је књига која описује свет у коме живимо. Одувек су постојали добри и лоши људи, добре и лоше појаве и неке људске особине које се нису мењале: похлепа и себичност наспрам туге, усамљености и потребе за пријатељством.

     Писац је кроз причу о Малом Принцу испричао причу о себичном и немаштовитом свету. На почетку је искритиковао одрасле примером слике змије и слона, коју они нису разумели. Тиме је показао како једно неискварено дете види одређену појаву, а како то виде површни људи. Људи су се претворили у безосећајне особе које само жуде за влашћу и материјалним добрима. Због тога су у ствари и усамљени јер немају праве пријатеље.
      Принчева планета је пример одговорног понашања, приказује осећања која Мали Принц гаји према просторy на коме живи. Брине о вулканима и коровy које би могло да му уништи дом, а највише о ружи која му је ту као једини пријатељ. Сусрет Малог Принца и пилота се дешава далеко од цивилизације у тренутку када је пилот био усамљен и изгубљен. Нашли су се један другом у невољи. Тако кроз овај сусрет видимо колико човек не би смео бити сам и без пријатеља.

     У данашњем свету све се гледа површно и у материјалном смислу и не види се права суштина нечега. Зато се морамо потрудити да нас то не повуче и да нешто разумемо и срцем јер како пише у књизи: ,,Човек само срцем добро види, суштина се очима не да сагледати.''

Невена Богдановић 7-3
Мали Принц - роман о човековој усамљености     На једној удаљеној планети под именом Б-612 живе Мали Принц и његова ружа. Због превеликих захтева руже, Мали Принц је кренуо у потрагу за неким новим домом на некој другој планети.

      Ишао је од планете до планете, на свакој од њих се налазио по један човек, вероватно су били сами због свог начина живота. Свако од њих је имао неки задатак и циљ. Њихов посао уопште није био користан. Када је био у посети пословном човеку који је стално бројао звезде, Мали Принц је рекао: "Ја имам ружу коју свакога дана заливам. Имам и три вулкана које чистим једном недељно. Чистим и онај угашени. Никад се не зна. И за моје вулкане и за моју ружу је корисно што их ја поседујем. Али ти ниси користан звездама." На то је он остао без текста. Сви су живели сами, јер су цео живот радили једно исто, без икаквог смисла.

       Географ је послао Малог Принца на панету Земљу, јер тамо има много људи и сигурно ће негде пронаћи друштво. На Земљи је прво срео змију која му је "отворила очи". Мали принц је желео да зна где су људи, јер је закључио да се човек осећа помало усамљено у пустињи.

      Прелазио је пустиње, пео се на планине, али је пронашао само усамљено цвеће.

      Чак и на великој планети са много људи, човек може бити усамљен, баш као и на малој планети са једним становником. Тада је Мали Принц схватио вредност своје руже.                
             
Вељко Гушевац 7-3

Занимљива граматика

поставио/ла Ивана Михајловић 31. 1. 2016. 11:09   [ ажурирано 31. 1. 2016. 11:47 ]

Једна љубавна песма о падежима мотивисала је петаке да науче падеже, али и да по узору на њу напишу нове стихове!
Прочитајте, заљубљени ће сигурно добро утврдити знање о падежима...


    Једну такву песму је написао Сретен Биланџија 5-1, да олакша својим другарицама учење падежа...Књижевност инспирише

поставио/ла Ивана Михајловић 25. 1. 2016. 00:38   [ Ажурирао/ла 14. 12. 2017. 06:29 Саша Лабан ]

ЉУБАВ КАО МОТИВ И ВЕЧНА ИНСПИРАЦИЈА...


"Смрт војводе Пријезде" као песма о вечној љубави

    Пре неколико векова, жене
су се према својим мужевима односиле као према господарима, биле су патријархално васпитане, верне и одане.
    Песма
"Смрт војводе Пријезде" говори о поразу, личној и општој трагедији и великој љубави и верности. Пријездина верна љуба, госпођа Јелица, веома је одана, лепа и брижна жена, добре душе и великог срца. Она је прави идеал Српкиње, поносне и патријархално васпитане жене. Била је јако посвећена свом супругу, лојална и храбра.
    Велико искушење за њихову љубав било је управо писмо цара Мехмеда, које стиже војводи. Војвода није могао да науди Јелици, па јој је дао могућност да бира да ли ће часно погинути са њим или постати Турчинова љуба. Тада је Јелица показала своју оданост супругу и да би радије ризиковала свој живот за љубав и веру, него изгубила своје достојанство и била понижена.
    Уследила
је тешка, али једина исправна одлука.
"Морава нас вода отхранила,
нек' Морава вода и сахрани."
    Топлим длановима на хладном ветру и снажним прстима држали су се једно за друго. У њеним очима, јасно као дан, Пријезда је могао видети љубав. Њено лице скривало је сву бол која ју је гушила. Тешким дисањем прикривала је све мисли које су јој обузимале срце. Док су скакали у воду, сви лепи тренуци које је доживела са војводом, својом највећом љубављу, приказивали су јој се пред очима.
    Тада се све смирило. Хладна Морава прихватила је као једно ова два тела и заједно са Сталаћем плакала за њима.
    Права љубав као Јеличина и Пријездина, заувек живи. Свако ко има онолико љубави као Јелица и тако велико срце, богат је и срећан. Начин на који она гледа своју највећу љубав, непроцењив је. Верујем да и њихова љубав и даље живи.СТАЛАЋКА ТВРЂАВАИва Анђеловић 7-3
Народну епску песму "Смрт војводе Пријезде" можеш прочитати овде!
Бајке нас уче да је човек без љубави као фењер без светлости

    Љубав покреће свет. Љубав несвесно диригује људима и чини да чак и оно нестварно, недостижно - постане стварно.
    Шта је то љубав и да ли се речима може описати? За децу је љубав онај осећај "лептирића" у стомаку, неописива радост и румени образи. Често се развија из пријатељства и прераста у нешто више. Када се најмање надамо, онај Купидон, бог љубави, својом стрелом погађа наше срце и ми падамо под утицај особе, коју тада искрено волимо и ценимо.
    Љубав обједињује свет. Без ње не би било ни нас, нити читавог човечанства, људска раса не би опстала без љубави.
   

    Та шармантна љубав има моћ да споји чак и два неспојива тела и учини да то између њих буде истински. Прави пример за то је бајка "Звезда у чијим је грудима нешто куцало", где приповедач жели да истакне да је чак и немогућа љ
убав могућа, да је боље изабрати љубав и цео живот посветити вољеној особи, но изабрати вечност и целог живота бити усамљен.
    Осећање љубави код Звезде је изазвала појава песме и чаробног звука. Слушајући предивну песму чобанина, упловила је у неки свој предивни свет који ју је чинио срећном. Знала је да се за љубав треба борити јер је љубав разлог њене среће, Да је изабрала вечни живот, не би "горела од љубави", не би имала тај нежни осмех на лице, њен живот не би био испуњен и увек би тражила тај последњи делић да га употпуни. Бајка нас учи да је љубав наш водич кроз живот, разлог сваком нашем буђењу, да бисмо за љубав отишли и на крај света, јер знамо да нас на крају чека вољена особа.
    Када сте у недоумици, увек послушајте срце и учинићете праву ствар!
    Не треба судити о љубави између две различите националности, вере... Не треба слушати злонамерне људе, већ треба слушати срце и преиспитати себе.

Александар Дабижљевић 7-3
 и Ива Анђеловић 7-3

Учимо правопис (тема: ПИСАЊЕ НАЗИВА РАЗЛИЧИТИХ ИНСТИТИУЦИЈА) - Ивана Михајловић, професор српског језика

поставио/ла Ивана Михајловић 17. 1. 2016. 06:34   [ Ажурирао/ла 14. 12. 2017. 06:23 Саша Лабан ]
Желиш да научиш како се правилно пишу називи музеја, библиотека, позоришта, спортских клубова и центара, биоскопа, школа... ?
Или желиш да провериш своје знање о томе?

Да ли препознајеш установе са слика? А да ли знаш да напишеш ПРАВИЛНО њихове називе?


 


 

Погледај видео-стрип и пажљиво прати упутства Свезналице!


Aко су те заинтригирале правописне кугле у претходном видео-стрипу, размисли о њиховим решењима и провери своје одговоре кроз наредни видео-стрип! 

1-5 of 5