"Мали Принц" - алегорични роман пун скривених значења

поставио/ла Ивана Михајловић 12. 5. 2016. 02:54   [ ажурирано 12. 5. 2016. 02:56 ]
"Човек само срцем добро види. Суштина се очима не да сагледати"

(Мали Принц, Антоан де Сент Егзипери)
Мали Принц - критика савременог човека           Мали Принц је књига која описује свет у коме живимо. Одувек су постојали добри и лоши људи, добре и лоше појаве и неке људске особине које се нису мењале: похлепа и себичност наспрам туге, усамљености и потребе за пријатељством.

     Писац је кроз причу о Малом Принцу испричао причу о себичном и немаштовитом свету. На почетку је искритиковао одрасле примером слике змије и слона, коју они нису разумели. Тиме је показао како једно неискварено дете види одређену појаву, а како то виде површни људи. Људи су се претворили у безосећајне особе које само жуде за влашћу и материјалним добрима. Због тога су у ствари и усамљени јер немају праве пријатеље.
      Принчева планета је пример одговорног понашања, приказује осећања која Мали Принц гаји према просторy на коме живи. Брине о вулканима и коровy које би могло да му уништи дом, а највише о ружи која му је ту као једини пријатељ. Сусрет Малог Принца и пилота се дешава далеко од цивилизације у тренутку када је пилот био усамљен и изгубљен. Нашли су се један другом у невољи. Тако кроз овај сусрет видимо колико човек не би смео бити сам и без пријатеља.

     У данашњем свету све се гледа површно и у материјалном смислу и не види се права суштина нечега. Зато се морамо потрудити да нас то не повуче и да нешто разумемо и срцем јер како пише у књизи: ,,Човек само срцем добро види, суштина се очима не да сагледати.''

Невена Богдановић 7-3
Мали Принц - роман о човековој усамљености     На једној удаљеној планети под именом Б-612 живе Мали Принц и његова ружа. Због превеликих захтева руже, Мали Принц је кренуо у потрагу за неким новим домом на некој другој планети.

      Ишао је од планете до планете, на свакој од њих се налазио по један човек, вероватно су били сами због свог начина живота. Свако од њих је имао неки задатак и циљ. Њихов посао уопште није био користан. Када је био у посети пословном човеку који је стално бројао звезде, Мали Принц је рекао: "Ја имам ружу коју свакога дана заливам. Имам и три вулкана које чистим једном недељно. Чистим и онај угашени. Никад се не зна. И за моје вулкане и за моју ружу је корисно што их ја поседујем. Али ти ниси користан звездама." На то је он остао без текста. Сви су живели сами, јер су цео живот радили једно исто, без икаквог смисла.

       Географ је послао Малог Принца на панету Земљу, јер тамо има много људи и сигурно ће негде пронаћи друштво. На Земљи је прво срео змију која му је "отворила очи". Мали принц је желео да зна где су људи, јер је закључио да се човек осећа помало усамљено у пустињи.

      Прелазио је пустиње, пео се на планине, али је пронашао само усамљено цвеће.

      Чак и на великој планети са много људи, човек може бити усамљен, баш као и на малој планети са једним становником. Тада је Мали Принц схватио вредност своје руже.                
             
Вељко Гушевац 7-3
Comments