Занимљива искуства ученика


Искуство са радионице о опасностима на интернету - Јана Лилић 7-1

поставио/ла Ивана Михајловић 17. 1. 2016. 05:56   [ Ажурирао/ла 28. 1. 2018. 00:24 Саша Лабан ]

Образовно креативни центар Бор организовао је предавање на тему опасности интернета за децу и младе - "Интернет - одличан слуга, лош господар".


Предавању су присуствовали и ученици наше школе, чланови Ученичког парламента.

Предавање је одржано у Основној школи "Душан Радовић". Говорено је о деловању "онлајн предатора" и како се од њих заштити.Предавачи су питали ученике за шта користе интернет и дошли до закључка да ученици највише користе интернет за "сурфовање", односно претраживање садржаја.

Затим су предавачи говорили о неприкладним садржајима који се могу појавити непажљивим "сурфовањем". Закључили смо да су такви садржаји:

  • насилни садржаји
  • садржаји који шире нетачне информације
  • порнографски садржаји
  • онлајн коцкање и клађење

Особе које превише користе интернет да би, како кажу, "играле игрице и пратиле новости о спорту преко интернета", најчешће на тај начин задовољавају неке своје основне потребе за забавом.

Потребе које се задовољавају коришћењем интернета најчешће су:

  • потреба да будемо прихваћени
  • потреба за контролом
  • потреба за забавом
  • потреба за комуникацијом и дружењем
  • потреба за сазнањем

Касније су говорили да кад особе које превише свог времена проводе сурфујући на интернету - најчешће имају проблеме. Најчешћи проблеми који се јављају су отуђеност од друштва, површно размишљање и зависност од интернета.

Научили смо како да ове проблеме решимо и ево савета до којих смо дошли кроз радионицу!

Ако имаш проблеме, кажи некоме! (најбоље родитељима).

Ако познајеш неку особу која има проблем, потруди се да јој помогнеш. Упознај је са суштином тих проблема и уведи је у друштво, како би престала да се крије иза монитора у виртуелном свету.


Најбитније је да запамтиш ово:

Умереност је важна, твоје границе су важне, постави их, чувај их и задржи контролу над собом!Када је предавање завршено, члановима Парламената из свих школа подељене су мајице са натписом теме предавања. Такође је подељен додатни материјал, како би свака школа могла да направи постер, који ће председник Парламента сликати и поставити на сајт ОКЦ-а, да би предавачи оценили колико смо научили.

Уколико желиш да сазнаш нешто више о опасностима на интернету, као и начинима заштите, и како да безбедно користиш интернет, посети сајт www.kliknibezbedno.rs. Тамо можеш наћи занимљиве садржаје не само за себе, већ и садржаје намењене родитељима, који им могу помоћи да науче нешто више о новим, дигиталним технологијама.

пише: Јана Лилић 7-1

Једно занимљиво филмско искуство - Ања Ђурић 8-1

поставио/ла Ивана Михајловић 17. 1. 2016. 05:55   [ Ажурирао/ла 28. 1. 2018. 00:25 Саша Лабан ]


    Мој град је у више наврата био занимљив режисерима због специфичности живота у рударском граду, а осталима због изузетно интересантног окружења. Игрoм случаја, и сам аутор овог текста је добио прилику да буде део једног таквог пројекта. Реч је о филму нашег суграђанина Стефана Ђорђевића "Камен у руци", који описује одрастање наших вршњака и њихове несташлуке.
    На моје одушевљење, и поред великог броја кандидата на кастингу, обрадовала ме је вест да сам ја изабрана за једну од улога у филму. Испунила ми се једнa од жеља, па сам најзад могла да завирим у свет покретних слика, али са друге стране и учествујем у стварању филма. Схватила сам колико људи је потребно за само један кадар који на филмском платну прође у тренутку. Иза камера за тих неколико тренутака стоји добро уиграна екипа глумаца, режисера, сценографа, шминкера, једном речју - тридесетак људи.
    Морам да признам да сам изузетно уживала у овом искуству које ми је развило другачији поглед на филмове које гледам у свакодневном животу.
пише: Ана Ђурић 8-1

1-2 of 2