Дан школе 2015.

Шездесет година рада ОШ „Бранко Радичевић“ из Бора

            Основна школа „Бранко Радичевић“ из Бора прославила је јубиларних шездесет година постојања и рада  недељом спортских и културних активности.

         Традиционални одбојкашки меч имеђу наставника и ученика осмог разреда једна је од активности коју ученици увек са узбуђењем ишчекују. Наставници и будући матуранти у улогама спортских ривала – ово увек буде веома занимљиво и забавно, и играчима и посматрачима, и ученицима и наставницима. Школа на овај начин негује и промовише спортски дух и однос уважавања и равноправности између наставника и ученика.


                Културни програм је тематски био усмерен на  доба, живот и дело Бранка Радичевића, по коме наша школа носи име.

                Организовано је књижевно вече у Народној библиотеци Бор, где су уз драмско-рецитаторски програм награђени победници литерарног конкурса.

                За драмски део били су задужени чланови драмске секције, који су се трудили да оживе дух и атмосферу једног прошлог доба – Бранковог, а аутентични костими су томе додатно допринели.

                Драматизација „Сећање на Бранка“  рађена је према монографији Ненада Грујичића о Бранку Радичевићу, тако да је истовремено и документарног и забавног карактера. Кроз фрагменте из сећања о Бранку формира се слика Бранка Радичевића као песника који је од малих ногу обећавао доста, али се открива и његов студентски и љубавни живот, који је поред његове поезије, обележило и познанство са Вуком Караџићем, Јованом Јовановићем Змајем и посебно са Вуковом ћерком, „звездом бечког друштва“ – Мином Караџић. Кроз сећања Бранковог оца Тодора, Бранкових другова са студија, кроз топле речи Змаја и Мине  – оживљава се и физички и психолошки портрет Бранка Радичевића.  Прича се кроз сећање полако враћа у прошлост, па се као завршница драматизације и као кулминација Мининог сећања на тренутке када јој је Бранко посветио песму – појављује романтичан сусрет Бранка и Мине у Бранковој радној соби. Историјску вредност овој драматизацији дају аутентични искази Бранкових ближњих. Ученици су кроз припремање представе напредовали у више аспекта – усавршавали су своје глумачке способности, али истовремено, на занимљив начин,  уживљавањем у ликове, сазнали доста о Бранку Радичевићу и романтизму, о пријатељству Бранка и Змаја, о Бранковом темпераменту и карактеру, о његовој платонској љубави према Мини. 19. век је са сваком новом пробом бивао све присутнији у нашој учионици, а то је кулминирало на наступима.


                У рецитаторском делу ученице су казивале стихове Бранка Радичевића из поеме „Туга и опомена“, па је елегична љубавна прича из поеме емоцијом пратила љубавну причу Бранка и Мине. Наша ученица је лаганом клавирском музиком пратила рецитал, тако да је музика додатно нагласила емоцију која доминира у стиховима. Завршницу програма обележило је њено соло извођење песме „Никад није вито твоје тело“ уз сопствену клавирску пратњу. Овом песмом Бранка Радичевића (према извођењу Владе и Бајке) ефектно је завршено књижевно вече.

                Завршницу недеље прослављања јубилеја обележио је пригодни програм изведен у биоскопској сали Центра за културу Бор, пред бројном публиком. Кроз музику, песму, глуму, рецитал - ученици су поново оживели дух Бранковог доба и поносно представили себе и своју школу.


                Програм су употпунили ученици млађих разреда, који су причу о Бранку и његовом животу илустровали рецитовањем његових песама или занимљивим драматизацијама, уз пажљиво осмишљену сценографију.             Драматизација „Сећање на Бранка“ је кроз одломке пратила програм.


        Хор је кроз песму оживео свет Бранкових песама. Као почетну песму хор је отпевао одломак „Коло“ из Бранковог „Ђачког растанка“, а најмлађи ученици су фолклором  употпунили наступ. У средишњем делу хор је, наравно, отпевао Бранкову песму посвећену Мини Караџић, која је употпунила Минино сећање на дан када је песма настала.


                    Потрудили смо се да разноврсне таленте ученика истакнемо у први план!

                Програм је био јединствен и оригиналан, а истовремено смо одали почаст великом песнику чије име носи наша школа и прославили велики шездесетогодишњи успех наше школа. Март нам је донео и успехе на такмичењима, па смо за славље имали и доатне разлоге.


*** Чланак у часопису "Просветни преглед":


*** Чланак у интернет часопису за промоцију дечјег стваралаштва "Табла" - ОВДЕ.


Comments